Kun je een huis afkoelen of verwarmen met ventilatie?

09 apr 2019

Veel mensen denken dat ventilatie prima helpt om een woning te verkoelen of te verwarmen. Maar laten we meteen met de deur in huis vallen: ventilatie heeft geen grote impact op de temperatuur in huis. Wél kan het je verwarming of verkoeling ondersteunen. Hoe dat juist werkt, leggen we je hier graag even uit. Volg je mee? 

Vuile lucht buiten, frisse lucht binnen 

De vuile lucht die we in onze woning onvermijdelijk produceren bij dagelijkse activiteiten zoals koken en douchen –  en zelfs door te ademen! – moet ergens naartoe kunnen. Anders zijn schimmel- en vochtproblemen haast niet te voorkomen. Een ventilatiesysteem voert de vuile lucht af en vervangt die door verse buitenlucht. Het systeem staat met andere woorden garant voor luchtzuivering. Een vraaggestuurd systeem zorgt er in het bijzonder voor dat de binnenlucht alleen ververst wordt waar en wanneer dat nodig is – bijvoorbeeld in de badkamer na het douchen. Zo is er van warmteverlies amper nog sprake. In hele warme periodes zal de Breeze-functie van het ventilatiesysteem Healthbox 3.0 er bovendien voor zorgen dat je woning extra wordt geventileerd van zodra het buiten wat frisser wordt, om ze zo te helpen afkoelen. Dit kan de binnentemperatuur met een paar graden doen dalen.  

En warmteterugwinning dan? 

Een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning (systeem D) is misschien een beetje misleidend als begrip. Zo’n balansventilatie gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de aangevoerde lucht mee op te warmen. Op die manier warmt je woning echter niet op, maar koelt ze alleen minder snel af. Uit onderzoek is ook gebleken dat een woning uitgerust met ventilatiesysteem C vrijwel een gelijke warmtebehoefte heeft als een woning met systeem D.  

Degelijke ventilatie 

Gezonde en zuivere binnenlucht heeft wel een positief effect op de temperatuur in huis. Zo warmt de lucht bijvoorbeeld sneller op in de winter als de luchtvochtigheid op peil is. Maar om de temperatuur in huis onder controle te houden, zul je dus andere maatregelen moeten nemen dan enkel en alleen een ventilatiesysteem installeren. Zo zullen buitenzonwering en intensieve verluchtingsroosters een veel directere impact hebben op de temperatuur in huis in de zomer.  

Meer weten over ventilatie? Vind snel een Renson Ambassador in de buurt.