Centre Hospitalier in Moeskroen

Het Centre Hospitalier in Moeskroen is een ziekenhuis met meer 1000 medewerkers, waar jaarlijks ca. 10.000 patiënten opgenomen worden. Er vinden ongeveer 10.000 dagbehandelingen plaats en er gaan nog eens meer dan 100.000 polikliniekbezoeken door. Bij het ontwerp van het nieuwe hoofdgebouw stonden voor de directie en het architectenbureau Van Oost het comfort en well-being van patiënt, bezoeker en medewerker centraal. 

In het Centre Hospitalier zorgen ventilatieroosters type RENSON® THM90 voor een goede luchtkwaliteit in de kamers, tochtvrij. Door de toevoer van voldoende verse buitenlucht wordt de verontreinigde binnenlucht immers uit het gebouw verdreven volgens het principe van toevoer, doorvoer en afvoer van lucht. Bovendien werden ook opbouwroosters van het type RENSON® 431 in de gevel geïntegreerd. Tijdens de nacht worden de ramen achter die roosters gewoon geopend, zodat grote hoeveelheden lucht het gebouw en de thermische massa (beton) kunnen afkoelen. Deze nightcooling zorgt ervoor, dat de temperatuur tijdens de zomermaanden optimaal gehouden wordt zonder gebruik van energieverslindende airco’s. 

Bij het ontwerp van het gebouw werd rekening gehouden met lichtinval en contact met de omgeving. Grote glaspartijen zorgen voor veel licht in het gebouw, maar kunnen ook leiden tot oververhitting en storende reflecties. Een buitenzonwering houdt die zonnestralen tegen, vooraleer ze met het glas in contact komen en vermijdt zo oververhitting van de binnenruimtes. Toch blijft het contact met de omgeving behouden. De directie van het Centre Hospitalier koos voor aluminium lamellen met een lensvormige doorsnede type RENSON® Icarus Aero 200 Quickfix. Naast het functionele aspect geven deze lamellen het gebouw ook een esthetische meerwaarde.

  • Address:Avenue de Fécamp 49
  • City:Mouscron
  • Country:Belgium